Защо веганите скочиха срещу коленето на прасета за Коледа?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве
Никола Донев: Искаме да бъдем гласа на животните, да изразим тяхното искане за живот и да напомним на обществото, че животните също искат да живеят.

"Световната здравна организация твърди, че червеното месо е силно канцерогенно. А свинското освен, че е червено е и изключително богато на LDL холестерол", пише в писмото от Донев. Според него лекарите не ни предупреждават за това, защото изследването е сравнително ново, а докторите са завършили отдавна.

Вихрен Димитров, месопроизводител: Човечеството такова, каквото е в момента се дължи на два фактора. Единият, че дивите животни сме ги направили домашни и другото е, че сме почнали да отглеждаме зърнените култури.

Според него червените меса са незаменим източник на протеин и това нещо е доказано по много начини.

Вихрен Димитров: След като някой е решил да бъде веган, това си е негов избор. Мога да ви кажа, че животните, които ние гледаме, живеят в изключително добри условия. И плюс това хората са хищници. Веганите и вегетарианците са спрели един етаж преди нас, а хората, които ядат месо, са един етаж над тях. Фактът, че имаме кучешки зъби и нашият организъм е пригоден да яде храна от животински произход е факт.

Председателят на Българския вегански съюз не се съгласи с тезата, че сме хищници, а всъщност сме плодоядни животни. Той обясни, че в растенията също има протеини.

Никола Донев: Ние хората нямаме нужда от огромни количества протеин, защото можем да хванем подагра и други болести. За нас е здравословно да не се храним с животински продукти.

"Животните не могат да се защитят от хората, нямат абсолютно никакъв шанс срещу нас", пише още в писмото на Донев. Според него не е необходимо да ядем животните и нашето устройство е изключително растителноядно. Той обясни, че и конят, и хипопотамите, също като хората имат кучешки зъби, но все пак те са растителноядни.

Вихрен Димитров: 800 милиона души се занимават с традиционно екстензивно животновъдство в света.

Месопроизводителят заяви, че е привърженик на балансираното хранене. Двете страни на медала са да се яде растителна и да се яде животинска храна, обясни Димитров.

Вихрен Димитров: Аз не виждам конфликт в цялата работа.

Донев каза, че има информация за около 10 000 вегани на територията на България. Той разказа за декларация на Кеймбридж върху съзнанието от 2012 година, която доказва, че животните са съзнателни.

Вихрен Димитров: То по същата логика и растенията са живи същества и им отнемаме живота. Къде е точно разликата?

Председателят на Български вегански съюз обясни, че растенията нямат нервна система и не са съзнателни.

Вижте целия разговор във видеото!