Защо веганите скочиха срещу коленето на прасета за Коледа?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве
Никола Донев: Искаме да бъдем гласа на животните, да изразим тяхното искане за живот и да напомним на обществото, че животните също искат да живеят.

"Световната здравна организация твърди, че червеното месо е силно канцерогенно. А свинското освен, че е червено е и изключително богато на LDL холестерол", пише в писмото от Донев. Според него лекарите не ни предупреждават за това, защото изследването е сравнително ново, а докторите са завършили отдавна.

Вихрен Димитров, месопроизводител: Човечеството такова, каквото е в момента се дължи на два фактора. Единият, че дивите животни сме ги направили домашни и другото е, че сме почнали да отглеждаме зърнените култури.

Според него червените меса са незаменим източник на протеин и това нещо е доказано по много начини.

Вихрен Димитров: След като някой е решил да бъде веган, това си е негов избор. Мога да ви кажа, че животните, които ние гледаме, живеят в изключително добри условия. И плюс това хората са хищници. Веганите и вегетарианците са спрели един етаж преди нас, а хората, които ядат месо, са един етаж над тях. Фактът, че имаме кучешки зъби и нашият организъм е пригоден да яде храна от животински произход е факт.

Председателят на Българския вегански съюз не се съгласи с тезата, че сме хищници, а всъщност сме плодоядни животни. Той обясни, че в растенията също има протеини.

Никола Донев: Ние хората нямаме нужда от огромни количества протеин, защото можем да хванем подагра и други болести. За нас е здравословно да не се храним с животински продукти.

"Животните не могат да се защитят от хората, нямат абсолютно никакъв шанс срещу нас", пише още в писмото на Донев. Според него не е необходимо да ядем животните и нашето устройство е изключително растителноядно. Той обясни, че и конят, и хипопотамите, също като хората имат кучешки зъби, но все пак те са растителноядни.

Вихрен Димитров: 800 милиона души се занимават с традиционно екстензивно животновъдство в света.

Месопроизводителят заяви, че е привърженик на балансираното хранене. Двете страни на медала са да се яде растителна и да се яде животинска храна, обясни Димитров.

Вихрен Димитров: Аз не виждам конфликт в цялата работа.

Донев каза, че има информация за около 10 000 вегани на територията на България. Той разказа за декларация на Кеймбридж върху съзнанието от 2012 година, която доказва, че животните са съзнателни.

Вихрен Димитров: То по същата логика и растенията са живи същества и им отнемаме живота. Къде е точно разликата?

Председателят на Български вегански съюз обясни, че растенията нямат нервна система и не са съзнателни.

Вижте целия разговор във видеото!

Последни броеве

Официален старт на предизборната кампания за местния вот - какви са електоралните нагласи на българите 05:55, 29.09.2023 От нюзрума до кампанията - Антон Хекимян в първо телевизионно интервю като кандидат за кмет на ГЕРБ 05:55, 28.09.2023 За споровете около военната помощ за Украйна, договорите за модернизация на българската армия и отношенията със съюзниците 05:55, 27.09.2023 Дни преди старта на предизборната надпревара – на какво ще заложат кандидатите за кмет на София? 05:55, 26.09.2023 След изгонването на свещеници и затварянето на руската църква - реакциите 05:55, 25.09.2023 115 години независима България 06:55, 22.09.2023 Отношенията в управляващото мнозинство след рокадата в комисията за контрол над службите 05:55, 21.09.2023 Протестът на земеделците – за исканията, нужните решения и отговорите на властта 05:55, 20.09.2023 След случая с бойния дрон край Тюленово – за рисковете пред България и сигурността в Черноморския регион 05:55, 19.09.2023
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад