Мексиканският фестивал на коледната пинята

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Цветните пиняти се изработват от глина и картон, които се увиват и залепват. След като сместа изсъхне, те се боядисват със специална машина. Целият процес се извършва в специализирани работилници.

Сусана Кастро - занаятчия: Процесът на изработка е дълъг. Първо трябва да се направи вътрешността от глина и да се изчака тя да изсъхне. После трябва да поставим върховете и да ги залепим. След това трябва да изчакаме цялата пинята да изсъхне. Затова хората не трябва да приемат пинятите за даденост.

За много от мексиканските вярващи, пинятата е олицетворение на дявола. Когато тя бъде счупена с пръчка, бонбоните които изпадат, символизират плодородие. Понякога очите на този който я чупи са завързани, за да се докаже вярата му в Господ.

Едит Гонзалес - занаятчия: Има за всекиго по нещо. Най-традиционната пинята е със седем върха, които изобразяват седемте смъртни гряха. Но ако някой клиент иска нещо по-различно, ние предлагаме с 5 или 8, с какъвто и да е цвят.

За други тази традиция може да бъде проследена до ацтеките. В древни времена ацтеките са боядисвали глинени съдове с лицето на Тлалок - бога на водата. После съдът е бил счупван, което символизирало бурите и проливните дъждове.

Макар и произходът на пинятата да не е установен със сигурност, тя е част от мексиканските празненства от поколения насам.

Текст: Димитър Баларев, стажант-репортер