В подкрепа на онкоболните

Предаване: Денят започва

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Благодарение на съвременните методи за комплексно лечение диагнозата рак вече не е равносилна на смъртна присъда. Проблемите пред пациентите обаче често забавят бързата реакция при диагностициране и лечение на болестта и в последствие грижата за болния.

Росица Касабова – сдружение „Спри рака“: Един от проблемите е лимитите за онкоболни това не би трябвало да се случва, много ниските клинични пътки за палеативни грижи - 90 лв. за 20 дни е никакъв стимул за лекарите да занимават. Сроковете за регистрация на нови препарати при нас също са проблем. Има регистрация, която може да трае 3-5 години, достъп до лаборатирии. Вие чухте, че пациентът сам трябва да си поеме разхода.

Заради липсата на регистър на онкоболните не е ясно какъв е техният официален брой, като според пациентски организации те надхвърлят 400 хиляди души. България е след малкото страни в Европа, в които няма национална здравна статегия.

Д-р Николай Анастасов – член на Комисията по здравеопазване в НС: Една голяма част от тези заболявания отиват към по-млада възраст. В МЗ му е възложено да разработи предложения съвместно с организациите хората да получат по добра информация похвално е това, което се прави днес, че се проявява самоинициатива. Не е въпросът на пари, по-скоро трябва да има вяра, че държавата може да помогне.

Според представители на здравната комисия в парламента, скоро ще намери решение проблемът с ежегодното явяване на ТЕЛК комисии за пациенти с онкозаболявания.

При лечението на този тип болести съпътстващите грижи и психологическата помощ, която получават пациентите и техните близки, също имат оздравителен ефект. Вярата е от ключово значение. Затова богослови са на мнение, че директната връзка между пациенти и свещенослужители може да повлияе положително.

Маргарита Загарова - преподавател по богословие в ПУ „Паисий Хилендарски“: Тогава, когато има болничен параклис, когато те посрещне духовник и ти успееш да споделиш съмненията си, отивайки при това духовно лице, ще усетиш подкрепата... има лъч надежда, нещо, което ти дава още по-голям мотив да живееш. Затова смятам, че е наложително да има повече свещенослужители, които да влизат в болниците, да ходят при тежко болните хора. Знаете ли как изслушват и колко надежда има в очите им.

Дискусията в Пловдив е първото от редица събития, чиято цел е по-голяма информираност по отношение на злокачествените заболявания на кръвта. А през месец септември в Пловдив ще се проведе традиционния благотворителен крос „Спри рака“.