Тихомир Безлов: "Ало" измамниците обикновено атакуват бедни хора

Предаване: Денят започва

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Безлов посочи, че с времето броят на атакуваните от телефонните измамници е намалял, но за сметка на това се е увеличил размерът на исканите суми. Измамниците са успели да вземат от жертвите около 8-9 млн. лв. Обикновено атакувани са бедни хора, които предават своите спестявания, събирани през целия им живот.

Безлов разказа, че измамниците, макар да са ръководени от тартори, дължат успеха си на широката мрежова система, която са развили особено в централна Северна България. Става дума за хора, живеещи основно в Левски, Горна Оряховица, Плевен, Русе и Червен бряг.

След разбиването на групата в Горна Оряховица предстои да се види дали схемите ще бъдат действително ударени или измамниците ще успеят да се адаптират, както това е станало при включването на Румъния.

Експертът подчерта, че благодарение на доброто сътрудничество между българските и румънските служби е станало възможно разбиването на групата от Горна Оряховица и арестите в Румъния.

Тихомир Безлов беше категоричен, че освен полицейските мерки, за трайно решаване на проблема трябва да бъдат включени и мобилните оператори, които могат лесно да регистрират, проследяват и блокират обажданията на телефонните измамници.

Безлов коментира и пазара на наркотици в България поради зачестилите случаи на изплуване на дрога в Черно море. Според него пазарът на кокаин у нас е малък - около 500 кг годишно, но основният маршрут за трафик на хероин продължава да преминава през нашата страна.

Той посочи, че в последно време се забелязва задържане на нивата на използване на марихуана след бума през 2007-2015 г., като не се стига до изравняване с нивата в Централна и Западна Европа.

Вижте целия разговор във видеото.