Шоколадови зайци за Великден в Брюксел

Предаване: Денят започва

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Вдъхновени от стара германска традиция, прочута фамилия белгийски шоколатиери избра великденския заек за отбелязването на великденските празници тази година. Семейството отваря първия си магазин в Брюксел през 1910 г. и до днес Великден е възможност да се покаже майсторство и талант.

Мириам Витамер, собственик на магазин за шоколад: Тази година избрахме темата "Следвайте заека". Създадохме шоколадови зайчета с различни размери и цветове. Те са прикрепени към яйце. В миналото традицията беше да се направи просто шоколадово яйце, но днес има повече варианти да се демонстрира талант.

Новата колекция шоколадови изкушения може да се купи в историческата част на белгийската столица - там, където се продава шоколад на всеки ъгъл. Шоколатиерите привличат любопитството на чуждестранните посетители на града, но също са и източник на сериозни приходи за страната. През 2016 г. 256 компанни в шоколадовия сектор са реализирали 4 милиарда евро оборот. По данни на европейската статистическа служба Евростат през 2017 г. Белгия е произвела 700 хиляди тона шоколад и пралини, 85% от които са били за износ.

Текст: Ива Стойкова