Претапицират трона, на който ще седне папа Франциск в град Раковски

Предаване: Денят започва

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

За папската визита преди 17 години пловдивски майстор изработи няколко трона от орехово дърво.

Отец Димитър: Бяха поне шест, изработени са всички в Пловдив по специални размери и чертежи, които тогава при идването на светия отец Йоан Павел Втори бяха изпратени от Ватикана.

Единият от троновете е бил позлатен.

Отец Димитър: Този, който остана в Пловдив, и който ще бъде използван сега на литургията в Раковски, на която ще вземат първо причастие деца от цяла България, ще бъде използван тронът, който беше използван на 26 май на литургията на централния площад в Пловдив. Така се покачва стойността на тези тронове, понеже ще бъдат използвани от двама папи.

През годините позлатеният трон е съхраняван в катедралния храм „Свети Лудвиг“ в Пловдив.

Отец Димитър: Сега в момента е предоставен на един местен майстор тапицер от град Раковски, който има за задача да подмени тапицерията, за да може тронът да изглежда достатъчно добре за едно такова събитие.

Майсторът, натоварен с отговорната задача, е Иван Нендов.

Иван Нендов: Беше позахабен. Ще се постаря да го възстановя напълно, както трябва да бъде.

Иван маха внимателно старата тапицерия и по нея прекроява новата.

Иван Нендов: Дамаската трябва да бъде бяла, трябва да има златен орнамент отстрани. Трябва да има златиста обшивка на облегалката един голям правоъгълник, на горния край има лека елипса, а долу - на самата седалка, един правоъгълник също като навсякъде отстрани е обкантен с малко по-тясна пак златиста лента.
Старата тапицерия ще си я запазя.

На тази стойка ще бъде положена богослужебната книга за литургията, която ще отслужи папа Франциск. Стойката също ще бъде претапицирана.

Майстор Иван се надява да приключи с ремонта на църковните атрибути до края на седмицата.

Иван Нендов: Надявам се да оправдая доверието.

Надява се и да види папа Франциск отблизо при посещението му в Раковски, защото не е имал този къмет при предишната папска визита.