А сега накъде?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В следващите минути ще ви срещнем с Катя Кралева - общопрактикуващ лекар в едно от столичните ДКЦ. Тя е сред стотиците джипита, които могат да загубят работата си заради липса на специалност.

След 14-годишен трудов стаж зад гърба си, д-р Кралева е на път да остане без работа. Работи като общопрактикуващ лекар от 2000 година, когато се наложило да прекрати специализацията си.

"Аз имах започната специализация по кожни болести, която тогава трябваше да прекратя, защото започнах да работя в друга сфера, при което изключително малкият брой обявени места за тази специалност, всички следващи години, които бяха, не даде възможност да се направи тази първоначална реформа, която беше планувана!", коментира д-р Кралева.

Ако лични лекари без специалност "Обща медицина" спрат практиката си, ощетени ще са не само самите те, но и техните пациенти. А това ще доведе до хаос, убедена е д-р Кралева.

"Хората, които поемат такава отговорност да прекратят тези практики, просто не знаят какво бреме си обричат на гърба! Аз се притеснявам за пациентите си. Определено мисля, че ще намеря как да се справя

с всяка ситуация, но какво следва по-нататък за моите пациенти?!, казва лекарката, която има 900 пациенти, работи без медицинска сестра и толкова е капацитетът, който е преценила, че може да обслужва.

И докато от Здравното министерство обсъждат удължаването на срока за придобиване на специалност, пред кабинета на д-р Кралева продължава да е пълно с пациенти.

Репортер: Юлия Стефанова