Напрежение сред ромите в с.Микрево

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Напрежение в санданското село Микрево. Ромите от махалата са готови на бунт, защото токът в къщите им спира за по 4-5 часа всеки ден. От ЧЕЗ обясниха, че причината за честите аварии са кражбите на ток, които

натоварват мрежата. Добавиха още, че в махалата едва 16 от 100 семейства плащат сметките си редовно.

В Микрево ромите, които крадат ток, всеки ги познава, но никой не ги издава. За да ползват безплатно електричество, като с риск за живота си всяка вечер се качват по стълбовете и връзват кабели към домовете си.

След намесата на крадците мрежата не издържа, пренатоварва се и всяка вечер около 19 часа токът спира. Това се повтаря от няколко месеца насам – страдат изрядните платци, колкото и малко да са те, защото макар и с платени сметки, те също стоят без ток.

В махалата всички са настроени не срещу крадците на ток, а срещу ЧЕЗ. Според хората, с кражбите трябва да се разправи именно електроразпределителното дружество, което обаче, по всеобщо мнение на всички в Микрево, следи ситуацията напълно безучастно.

"Изглежда, че от ЧЕЗ искат те да се сбият помежду си, демек тоя къде си плаща тока, да скочи на тоя къде

краде ток", коментира Иван Божинов, кмет на с.Микрево.

От ЧЕЗ обясниха, че в цялата ситуация именно дружеството е потърпевшо, защото хем се посяга върху имуществото им, хем не успяват да си съберат дължимото. Екипи на ЧЕЗ отново рязаха кабели, които крадците са закачили. Всички в махалата обаче са убедени, че катеренето по стълбовете ще продължи. Без да посочват имена, местните разказват как в махалата има хора, които не само че крадат, но и продават ток. Взимат например по левче за зареждане на телефон, а предлагат и услугата ток за денонощие – определят цената на око, обикновено взимат по 10-20 лева.

Репортер: Антон Чавдаров