Какво очаква бизнесът от правителството?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Над 700 бизнесмени от всички отрасли ще участват на форума по инициатива на министър-председателя Пламен Орешарски "Правителство - бизнес". Стотици са въпросите от страна на бизнеса. Камен Колев, зам.-председател на Българска стопанска камара, и Пламен Грозданов, изпълнителен директор на "Произведено в България", представиха в студиото на "Денят започва" някои от въпросите.

На тази среща, която за първи път е с целия бизнес, а не само с една работодателска организация, ще поставим vlcsnap-2014-02-11-09h4както конкретни въпроси, така и общи виждания по подобряване на бизнес средата, подчерта Камен Колев. Върнатият ДДС стимулира разплащанията между фирмите, позволи да се платят данъци, заплати, осигуровки, но нашето предложение ще бъде това да стане регулярна практика и на сайта на НАП ежемесечно да има информация за дължимото ДДС, каза заместник-председателят на БСК.

vlcsnap-2014-02-11-09h49m05s244Според изследване, което приключи тези дни, за пръв път след кризата се отчита оживление сред малкия и среден бизнес - крехко, може би уязвимо, но все пак излизане от кризата, коментира Пламен Грозданов. Въпреки движението в правилната посока, остават проблемите със сивия сектор, корупцията, нечестната игра на пазара и тук ще бъдат нашите предложения, каза изпълнителният директор на "Произведено в България".

Бихме искали държавни средства да се инвестират не само в закъсали предприятия, а в наука, образование, в наукоемки продукти, така че износът, който ще осъществяваме, да носи повече добавена стойност, поясни Камен Колев.