Европейско дърво на годината

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Вековен бряст в Сливен представя България в надпревара за титлата „Европейско дърво на годината“. В състезанието участват още 9 дървета от други европейски страни. Гласуването става изцяло в интернет, като за момента водач в класацията е сливенският Стар бряст.

Едва ли има човек, посетил поне веднъж Сливен, да не е видял Стария бряст. Дървото е в самия център на града, а от него започва всичко – главната улица, срещи и раздели, та дори и работният ден на общинарите, защото брястът е под прозорците им. При Стария бряст в миналото са измервали надморската височина на Сливен. Край него са преминавали всички демонстрации и манифестации, провеждали са много значими за града и общността събития и това го е превърнало в знаково за града дърво. Брястът присъства и в герба на града.

„За Сливен е един от най-древните символи. Аз си спомням, че тук като деца си организирахме срещите и не само като деца, и до ден днешен е така. Ако искаме някое стратегическо място, което всички да го знаят, това е Стария бряст“, разказва Ева Веселинова.

Дървото е на близо 1 100 години. Преминало е през редица исторически моменти и битки. Твърди се, че Старият бряст е единственото дърво от многовековната българска гора, оцеляло в градски условия.

„То си спомня времето, когато най-вероятно не е било само дърво. Около него е имало дъбове, брястове, липи и явори, което е било 100% по-добре за него. Важното е, че хората са го запазили като вековно дърво“, споделя Мария Диловска – отдел „Екология“ в община Сливен.

До надпреварата за Европейско дърво на годината Старият бряст в Сливен достигна след победа в националния конкурс „Дърво с корен“. В гласуването може да се включи всеки. Старият бряст е под номер две в номинациите, а към момента е първи в гласуването. Според правилата на конкурса, всеки гласувал на посочения сайт, трябва да потвърди вота си, чрез електронната си поща.

„Аз мисля, че като е спечелил веднъж Дърво на България, е хубаво цялата нация да се активизира, за да можем да защитим наистина то да стане Дърво на Европа, защото това сплотява хората, сплотява нацията не само в България, но и в чужбина“, убеден е Кольо Милев – кмет на Сливен.

„Сега е България срещу всички останали. Не е просто Сливен. Сливен беше, когато беше битката за България. Сега битката е за Европа. Искаме тук да бъде Европейски символ, Европейско дърво на годината. Така че, когато дойде в България един европеец, да потърси къде е Европейското дърво. Да дойде в Сливен“, казва Стефан Стефанов.

Според еколози, климатичните промени се отразяват негативно на дървото, но се полагат всички необходими специални грижи за неговото опазване. И ако победи Старият бряст в европейската надпревара, това ще бъде победа на България в Европа. Нека всеки даде своя глас, за да можем да се сдобием с поредния европейски символ на наша територия.