Има ли опасност да останем без лични лекари? Разговор с д-р Володя Василев

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Около 462 лични лекари в София може да останат без работа от средата на годината, а в страната вероятно двойно повече, алармира в сутрешния блок д-р Володя Василев, председател на Софийските общопрактикуващи лекари.

През юни 2014 г. личните лекари без придобита медицинска специалност ще загубят правото си на практика, ако не се направят промени в Закона за здравето.

Според закона личните лекари трябва да имат специализация по "Обща медицина", "Вътрешни болести", "Педиатрия" или "Спешна медицина", за да имат право да работят с пациенти. Понеже специализацията отнема време обаче, има опасност голяма част от тях да не спазят срока, а други изобщо не са записали.

„Ние сме единствената организация, заедно с част от Столична колегия, която алармира за този проблем още от 2012 г. Алармира и министър Атанасова, и министър Андреева”, обясни д-р Василев. Уведомили сме и Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ).

Към този момент не е ясна и нагласата в парламентарната комисия дали ще се увеличи срокът, за да може общопрактикуващите лекари да могат да запишат и да специализират, за да запазят практиката си, коментира още той.

Законът за лечебните заведение с удължаване на поне 5 години трябва да бъде променен от парламента. За да бъде променен от парламента, трябва да бъде внесен или от здравния министър в Министерския съвет, или от депутати в парламента, отбеляза той.