Алфонсо Куарон триумфира на наградите на Гилдията на режисьорите

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Алфонсо Куарон спечели голямата награда на Гилдията на американските режисьори за филма "Гравитация". Хитовата продукция има реалния шанс да се превърне в един от големите победители на тазгодишната церемония по раздаването на "Оскар"-ите.

След като вече спечели "Златен глобус" и голямата награда на Гилдията на продуцентите, режисьорът Алфонсо Куарон продължава триумфа си в Холивуд. Наградата на Гилдията на режисьорите често е показателна за това кой ще триумфира в същата категория на церемонията по раздаването на "Оскар"-ите. Само седем пъти от 1948-ма година насам отличеният от Гилдията на американските режисьори не е печелил и "Оскар" в тази категория. Миналата година лауреатът на наградата Бен Афлек и филмът "Арго" не бяха номинирани за "Оскар" в категорията за най-добър режисьор и отличието получи Анг Лий за "Животът на Пи". "Арго" обаче спечели "Оскар" за най-добър филм.

Тази година космическият трилър "Гравитация" има най-много номинации за престижните награди - 10 на брой, сред които за най-добър режисьор за Куарон и най-добра актриса за Сандра Бълок. Гилдията на режисьорите отличи и телевизионния филм "Зад свещника" на режисьора Стивън Содърбърг, който получи почетната награда "Робърт Б. Олдрич" за принос към гилдията. Наградата за документален филм спечели египтянката Джехан Нуджейм за "Площадът".

Автор: Савина Герджикова