Технология на подслушването

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Скандалните sms-и, заканите да бъдат пуснати важни записи на разговори между водещи политически фигури и споделяне на лични кореспонденции станаха традиция в последните години. Частният детектив Марин Маринов бе гост в студиото на "Денят започва", за да разкрие технологията на подслушването.

Един от основните въпроси е дали съществуват подобни частни структури, които щом наближат избори се активизират и подобни скандални записи излизат наяве. За детектив Маринов това е повече от ясно и те винаги са съществували.

"Те не са СРС-та. СРС-та бяха при предишното правителство, защото бяха включили държавната машина да окепазява другите хора", поясни Марин Маринов. Той добави, че тези частни структури нямат нищо общо с детективските агенции, защото те никога не биха си изцапали ръцете и да рискуват бизнеса си с вадене на такива записи.

"Участниците в подобни срещи се самозаписват и после си вадят тази информация в подходящия момент", категоричен е Маринов. "Аз не ги считам всичките политици за много умни, но не са и чак толкова глупави, да провеждат такива разговори, за да може някой отвънка да ги запише. Това е несериозно - да проведеш разговор, който в тази ситуация може да се прецени като скандален, да ти обърка плановете и да дадеш възможност отвънка някой - било частна или държавна структура, да те запише. Взимат се всякакви мерки, има си устройства, има ги и в интернет, свободно се продават. Друг е въпросът, че Законът трябва да ограничи тази продажба", коментира детектив Марин Маринов.

Той определи последния скандален запис, който още дори не е показан, за ПР кампания от някой от присъстващите в споменатата среща. Маринов добави, че ако подобен фалшив запис се пусне той не би издържал техническия анализ. Като професионалист в тази сфера той обясни още, че съществува всякакъв тип техника за обработка и боравене със звукови записи, които биха могли да модулират, преобразуват нечий глас, а също така да изчистят, да отделят фоновите шумове от желания звук или да се определи неговия характер.