Пенчев: Съдебната система е пропита от кадри, назначени по един непрозрачен начин

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Националният омбудсман Константин Пенчев предложи обществото да обяви бойкот на средствата за подслушване.

Аз просто предлагам на обществото – на медии и на обществото, да кажем, че ние не приемаме такива флашки, такива записи, защото ние не знаем дали те не са манипулирани. Като престанем да обръщаме внимание на тези… как да кажа, скандални записи и “новини” те няма да бъдат вече актуални и просто ще отпаднат. Аз предлагам просто обществото да направи един бойкот на тези средства и на тези начини на окепазяване на един политик, защото обикновено политиците ги използват, заяви Пенчев в студиото на "Денят започва".

Той обясни, че има много подадени жалби до него срещу съдебната система. Има и много жалби за забавяне на дела с години. Това е основният бич за хората, заяви Пенчев. Той смята, че фрази като екшън план и кризисен щаб по отношение на доклада от ЕК не работят.

Положението е ясно – ясно е на всички, освен на тези, които могат да направят нещо. Вижте по улиците какво се случва – няма протестиращи, които да не изразяват възмущения и от съдебната система. Няма политическа партия, в или извън парламента, която да не казва съдебната система не работи, коментира омбудсманът.

Няма да правим екшън план, кризисен щаб, а ще се хванат политиците с одобрението на гражданското общество и ще направят една сериозна реформа, каквато не правят вече 25 години, обясни той. Съдебната система е пропита от кадри, които са назначени по един непрозрачен начин, с едни неясни зависимости, допълни Пенчев.

Той заяви, че е изненадан от втората окупация на Софийския университет и подчерта, че когато протестът няма подкрепа сред самите студенти, едва ли може да постигне нещо.