Университетът под обсада - гледните точки

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Реокупация на Софийския университет. Исканията остават същите – оставка на правителството и предсрочни избори, но с допълнение – да се оттегли ректорът на Софийския университет. Това второ окупиране беше посрещнато с разнопосочни мнения.

Константин Голев от „Ранобудните студенти”, които се разграничиха от втората окупация, Даниел Стоев, председател на Студентския съвет, и Моис Натан, част от първата и втората окупация, коментираха в сутрешния блок „Денят започва” повторната окупация на университета.

Моис Натан изрази опасения, поне от съобщение на сайта на Софийския университет, че може полицията да нахлуе в университета. Той обясни, че в момента сред окупаторите има хора, които не са студенти, но участват в протестите от лятото насам. Те нямат връзка със Софийския университет, но окупират университета, защото са част от нацията, заяви той.

Даваме си сметка за отговорността, която поемаме – не само към университета и към нашия народ, защото е време тази оставка да стане факт. Това е нещото, което искаме и този път няма да отстъпваме, категоричен е той.

Константин Голев заяви от името на Ранобудните студенти, че втората окупация не е организирана от тях. За настоящата окупация ние не знаехме, така както не знаеха и всички останали. Бяхме поставени пред свършен факт, каза Голев и обясни, че за ранобудни студенти се считат тези, които се съобразяват с решенията на общото събрание. Общото събрание беше решило да се правят кръгли маси и осъмна в деня на кръглата маса с нова окупация, което показва, че ранобудните студенти не са организатори на това, подчерта той.

Студентският съвет не подкрепя втората окупация, поради факта, че нарушава дадени интереси, заяви Даниел Стоев.

Очаква се всеки момент ръководството на Софийския университет да сезира прокуратурата заради обсадата. Това обяви в „Денят започва” ректорът на Алма матер професор Иван Илчев.

При подобна акция, когато има обсебване на държавно имущество, когато се нарушават гражданските права на десетки хиляди души от една малобройна група, ще сезираме прокуратурата, каза той, като подчерта, че членовете на академичния съвет единодушно го подкрепят.

Това е едно невероятно безобразие, когато университетът се използва за оръжие в политически боричкания и го използват хора, които в не малка част не са от университета, заяви ректорът на СУ. Там има хора, завършили отдавна, студенти от НБУ, УНСС и студенти, учещи в Англия.