Българка е заплашена със затвор в Гърция заради потънал кораб

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Българка бедства на гръцкия остров Родос, където от месец е задържана по обвинение, че е потопила спрян от бреговите власти товарен кораб, пълен с оръжие.

Адвокатът по морско право Христо Раев заяви в „Денят започва”, че няма основание Семра Хюсеинова да бъде задържана и изрази увереност, че тя ще бъде освободена.

Корабът е задържан от гръцките власти със съмнение за контрабанда на стока и е било нужно представител на корабособственика и на собственика на товара да занесе документи, от които да е видно, че товарът е напълно законен, той е снабден със съответните лицензи и международни разрешения, разясни Христо Раев.

Семра не е пряк работник в тази фирма. Тя е свободен агент. Наета е специално за тази работа – да занесе документите на остров Родос и да ги представи пред съответните власти, обясни адвокат Раев.

Той заяви, че веднага след разговора със Семра е уведомил нашето външно министерство и консулството ни в Атина и е получил пълна подкрепа и съдействие от консула ни в гръцката столица.

Имаме няколко разменени места. Те действително се заинтересоваха много бързо от случая, но предвид, че все пак са представители на друга държава и няма как да се месят в съдебния процес, имаха възможност да поискат тя да има преводач и адвокат, коментира Раев.

Но за съжаление адвокатът, който й е бил назначен, не само че не й помага, а я приканва да признае вина, свързана с потапянето на кораба.

Всички части от предаването вижте ТУК!