Филмов фестивал "Менар"

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

70 премиерни заглавия от над 15 държави ще бъдат показани на филмовия фестивал "Менар", който започва от днес в София. Първият филм от програмата - „Наследство” - режисьорски дебют на най-известната близкоизточна актриса Хиам Аббас.

Фестивалът представя филми от Близкия Изток и Северна Африка и продължава традицията на „Цветята на Корана", чиито четири издания от 2009 година до сега представиха на българските зрители повече от 120 заглавия.

 

Най-скъпата палестинска продукция, снимана досега - Спасителят, е част от специалната филмова селекция на тазгодишното издание на Sofia MENAR Film Festival. Филмът разказва за живота на Исус, а част от него е сниман в България. Специално за премиерата в София у нас пристига и режисьорът на лентата Роберт Саво.

 

За втора година в програмата на Sofia MENAR Film Festival присъства селекцията за пътешественици "Керван Сарай", в която зрителите ще могат да посетят непознати кътчета от африканския континент и Близкия изток, които обикновено остават скрити от погледите на туристите.

 

Здравко Григоров - организатор на фестивала: "Там тази година ще представим филма "С трабант из Африка". Една чешка продукция, като режисьорът Дан Прибан ще дойде лично да си представи филма. Преди две години той, заедно с четирима свои приятели тръгват на път из Африка с два трабанта."

 

Организаторите на фестивала поставят акцент и на политическите проблеми в страните от региона в своята документална селекция. Конфликтът в Сирия ще бъде представени във филма "Когато слоновете воюват страда тревата". Прожекцията е с благотворителни цели.

 

Здравко Григоров - организатор на фестивала: "Благотворителната вечер ще бъде на 20 януари в Дома на киното в 19 часа, като средствата ще бъдат дарени на Центъра в Овча Купел."

 

Името на фестивала - Менар на арабски означава фар или пътеводна светлина. Това е и целта на организаторите - да запознаят зрителите с културата на този регион и неговите проблеми. Паралелно със София филмови прожекции ще се състоят и във Варна, Бургас, Габрово, Велико Търново, Асеновград и Пловдив. Филмовият маратон ще продължи до 2 февруари, а пълната програма може да видите във фейсбук страницата на фестивала.

 

Всички части от предаването вижте ТУК!