Проблеми с ТЕЛК

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Сашо Нинов от Видин е с ампутирани крака и експертно решение на ТЕЛК му дава 100 % инвалидност.  Очевидно състоянието му няма как да се подобри, но въпреки това, той трябва да се преосвидетелства  отново догодина. Тази процедура го затруднява максимално, тъй като тя е последвана от ходене по институциите, за да поднови и получи полагащите му се социални добавки. На кого е нужно това? – пита 54 – годишният мъж.

Сашо Нинов е работил 20 години в химическия комбинат във Видин, но скоро след като предприятието е затворено започват неговите проблеми с кръвоносните съдове в долните крайници. Диагнозата е тежка: артериална емболия и тромбоза. Следват години наред лечение по болници. Но уви, ампутация на левия крак е извършена през 2006 -та, а пет години по-късно и на десния.

Сашо Нинов: - През цялото това време съм минал през 7 ТЕЛК –а като максималната година, която даваха, нали, въпреки при влошеното състояние на един ампутиран крак, при влошеното състояние и на другия крак, винаги максимум две години даваха... 2012 – след изчакване на определените години, се явих на ТЕЛК, очаквайки да ми дадат пожизнен ТЕЛК...

Да, ама не. Комисията преценява, че след 3 години трябва да се яви отново за преосвидетелстване на състоянието му. Той се пита какво ли ще се е променило догодина, когато отново влезе с инвалидната количка в лекарския кабинет?

Сашо Нинов: - Това мое състояние видно е, че няма управия. С лекарите от ТЕЛК, с останали лекари, с които съм говорил, всеки казва, ми това ни е процедурата, такива са ни законите и трябва да се явяваш на ТЕЛК докато навършиш пенсионна възраст. Моето отиване на ТЕЛК е само мъките и разкарването, с влизането като ме погледнат аз отивам с инвалидната количка в това състояние, с поглеждането, лекарят, който е на ТЕЛК, казва: „Да, нещата са ясни, 100 % с чужда помощ”.

54-годишният инвалид е обслужван по 4 часа дневно от личен асистент, защото няма как да се справи сам с всекидневните си нужди. А след нов ТЕЛК месец време му отнема носенето на новите документи в съответните институции.

Сашо Нинов: - След това се започва ходене до дирекция „Социално подпомагане”, до всички инстанции, до които имаш права за получаване на някакъв вид помощи или добавки... Цялата тая процедура се повтаря с тичане, с ангажиране на хора... Защо е това разкарване?... Това е просто недопустимо!

И други хора се оплакаха, че са с диагнози, които медицински е доказано, че няма как да се развият положително и въпреки това подлежат на освидетелстване през година или две.

Всички части от предаването вижте ТУК!