Ивайло Калфин за приоритетите на АБВ

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Не отивам в друг отбор, но смятам, че следващите избори са добър повод да се удари камбаната, тази конфронтация няма да ни доведе до никъде, заяви евродепутатът Ивайло Калфин за "Денят започва".

Това, което имаме претенцията да направим вляво, е да създадем един катализатор, затова и хората, които ни подкрепят, не променят и партийната си принадлежност. Но настояваме за две неща: първо - повече прозрачност в работата на институциите, повече прозрачност в работата на партиите, да е ясно кой какъв ангажимент поема, и второ - искаме да съдействаме да успокоим това напрежение - на България са необходими няколко теми, по които да има съгласие. Теми като демографията, като икономическата структура, като пенсионна, здравна реформа. Ако не потърсим диалог в обществото, между политическите партии, няма как да има реформи, заяви Ивайло Калфин. Искаме да променим начина, по който се прави политика, без да подменяме партиите и техните алтернативи.

Фактът, че БСП отказа да сключи с ДПС коалиционно споразумение, което е недопустимо за която и да било коалиция в цяла Европа, в което да е ясно кой какви ангажименти има, как ще се изпълняват механизмите по партийните приоритети - това не се случва, подчерта Ивайло Калфин. Коалиционният партньор ДПС казаха "Ние не управляваме, това не е коалиция", кажете кой управлява тогава?

Управляват политическите партии, които поддържат правителството, те трябва да си носят отговорност за всички действия, които трябва да са ясни и прозрачни, разписани подробно, да са ясни приоритетите, не виждам къде е проблемът това да се случи. Решенията очевидно, че не се вземат прозрачно, очевидно се взимат някъде в партийните централи, подчерта евродепутатът.

ГЕРБ ни е основният опонент, ГЕРБ доведе до крайност този стил на управление в държавата на конфронтация и отричане на всичко, на което все още носим последствията, заяви Ивайло Калфин.

Всички части на предаването можете да видите ТУК.