Барелеф с образа на Св. Георги се появи в с. Елешница

Темите в предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Петър Чорев е учил дърворезба в Банско, а висшето си образование завършил в Югозападния университет - специалност „Изобразително изкуство“. Преди три години заминал да работи в Англия, но мисълта да издълбае образ на светец върху една от скалите в селото не му давала мира. Това лято се прибрал от чужбина и след като получил подкрепата на местния кмет и на община Разлог се захванал да реализира идеята си.

Петър Чорев: "В самото начало започнах само със секачи и с чукове, обаче установих, че е много трудно, защото ще ми трябва и двойно тройно повече време и ми хрумна идеята да прекараме догоре кабели и да мога да използвам машини, машини, с които да мога да завърша по-бързо."

Пътят до скалата, върху която е дълбал Петър, е доста стръмен. За да може да работи върху камъка било необходимо да се изгради специално скеле с греди, дълги 6 метра. Заедно с баща му го направили и така започнал да вая образа на светеца на кон.

Петър Чорев: "Уникалното е, че се намира на много подходящо място на стратегическо, вижда се от половината село и това е това е уникалното - самата композиция е добре разположена, скалата позволява."

От съседи и приятели Петър намерил кабели, за да може да работи с машини. На скалата се трудил всеки ден до стъмване.

Велка Аршинкова: "Той, когато почна да го прави, вика: бабо Велко, ти че дадеш ли да включим ток от вас, викам: щом е за иконата, винаги готова, ако иска и 100 лева да дам и така почна детето."

Георги Аршинков: "Много е хубаво, ето Св. Георги там горе го е нарисувал на коня и е много хубаво, гордеем с това момче."

Кметът на Елешница има идея да освети уникалния скален барелеф, като го включи към уличното осветление, за да може да се вижда и вечер.

Сашо Мицин - кмет на с.Елешница: "Пътечката е стръмна, надявам се в последствие да я облагородим и да и сложиме и перила, а тук в дъното, където сме, ще сложим две-три пейчици, хората, които идват, да могат да го гледат, говорили сме също и за освещаване официално освещаване със свещеника надявам се да се случи скоро."

За уникалния скален барелеф Петър получил и награда -герба на община Разлог. Разказа ни, че докато е в чужбина, ще мисли и за друг проект. Има идея да издълбае по-голяма композиция върху скалите на входа на селото.

Петър Чорев: "Най-вероятно нещо патриотично, нещо хубаво, нещо българско, което да остане, което да повдига духа."

Интересът към скалната композиция с образа на Св. Георги е голям, казват местните жители. Тук идват хора, не само за да я видят, но и за да си направят снимка за спомен.