Мая Манолова: Битката за промени в съдебното изпълнение е брутална

Темите в предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве
Аз обобщих проблемите и оплакванията на обикновения гражданин, на малкия длъжник. Събрах ги в шест основни пункта, зад които стоя и настоявам да са факт след приемането на законопроекта, заяви тя.

Манолова припомни, че става дума за:
- спиране на възможността гражданин да бъде съден без да знае;
- длъжникът да може да плати още в рамките на съдебен процес или поискано плащане без да стига до съдебен изпълнител;
- да има пропорционалност между наложените репресивни и изпълнителни мерки върху длъжника и размера на дълга;
- да не се продават имоти на безценица;
- да бъдат коригирани в разумни граници таксите и разноските в изпълнителното производство и
- гражданинът да има възможност да реагира, когато негов кредитор е банка.

Националният омбудсман отбеляза, че към момента има подобрение в призоваването.

Това дава на гражданите гаранции, че няма да бъдат съдени без да знаят. След като ти вече си уведомен, че има иск срещу теб, създадохме възможности да платиш в рамките на този съдебен процес, ако наистина дължиш, допълни Манолова.

Според нея обаче най-вероятно възможностите банките незабавно да реализират своите претенции към свои длъжници, няма да бъдат законодателно ограничени.

Може би това ще се случи след намеса на ЕК, защото има подадена петиция от граждански организации. Там ще има допълнително произнасяне, предположи националният омбудсман.

Тя обърна внимание и на друг проблем в случаите, в които става дума за фалирали предприятия.

Няма кой вместо работниците да подаде молба в съда за започване на производство по несъстоятелност срещу техния работодател, каза Манолова.

По думите ѝ, ако в държавата няма институция, която да застане на страната на работниците, тя ще се нагърби с тази отговорност.

На въпрос за двойните стандарти на храните в ЕС тя заяви, че е подадена петиция в Европарламента с искане въпросът да бъде разгледан и да се приеме законодателство, което да защити еднаквите стандарти при храните.

Това е позиция, която ще обявя утре на срещата в Братислава. Настояваме за ново европейско законодателство, за нова Европейска директива за производството и търговия на храни, която да забранява предлагането на храни под един и същи бранд от един и същи производител с различни съставки и качество в различни точки на ЕС, категорична беше Мая Манолова.

Националният омбудсман допълни, че ако това не се случи, ще започне "европейска гражданска инициатива, което означа европейски референдум с 1 милион подписа на граждани от поне 7 държави". Целта е ЕК да бъде принудена да внесе, а ЕП да приеме директива за защита на гражданите, консумиращи по-лошо качество храни.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад