Доц. д-р Добрин Василев: Българският лекар не е обучен да общува с пациента

Темите в предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Защо често ставаме свидетели на упреци към лекари, че те са виновни за иначе логичния край на един човешки живот? Едната причина, която посочи доц.д-р Добрин Василев, началник на Клиниката по кардиология към Александровска болница, е недобрата комуникация между лекаря и пациента.

"Българският лекар не е обучен да общува с пациента, не е обучен да предава правилно и да информира по подходящ начин близките на пациента за състоянието му - това е пропуск в медицинското образование", коментира д-р Василев.

Има и свръхочаквания, породени от информацията, до която имаме достъп, че едва ли не всеки пациент може да бъде спасен, че може да бъде безсмъртен - това са едни хубави внушения, лошото е, че създават психологически нагласи за свръхочаквания, посочи доц. Василев.

"Медицината се развива непрекъснато, но все още сме далеч от това да сме богове и да можем едва ли не да възкресим умиращия - тази работа се случва само по филмите", каза д-р Добрин Василев.

Доц. Василев посочи, че в България се полагат специални грижи за пациенти, за които в други страни по света се прави само минималното.