Младите в Северозападна България - отново начело на негативна класация

Темите в предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Очаквано Северозападният район на България отново удари дъното, когато става дума за безработица и липса на перспективи, особено сред младите хора. Данните от проучването на Евростат показват, че повече от 46 на сто от младежите в областите Видин, Монтана и Враца на възраст между 18 и 24 г. не са включени в трудовия пазар, нито са се записали в университет.

Какво мислят местните хора за тази негативна тенденция:

"Който иска да работи, ще си намери къде, който не иска – ще седи по заведенията. Много от младите не искат."

"Няма, за всички няма работа."

"Аз съм медицинска сестра, семестърът е 350 лева, отделно другите разходи. Скъпо е. Може би това също ги спира, че нямат помощ."

"Къде да почнеш работа във Враца? Кой завод в момента работи във Враца? Младите хора изхвръкнаха на запад. За какво да учат децата, като няма къде да се реализират?"

Оказа се, че животът не е само статистика и във Враца набира скорост едно общество на млади хора, обучаващи бъдещите IT-специалисти, които намират своята реализация дори в родния си град. Сред тях са Лилия Михайлова и Тихомир Кръстев. Лилия е специалист по биотехнологии, но се записала в компютърните курсове и това променило живота й.

Лилия Михайлова: "Завърших курсовете, после ми продложиха работа и разбрах, че човек, стига да има желание, може да се развива. Не съм съгласна, че няма работа, просто човек трябва да намери себе си, да е мотивиран и да намери това, което му е интересно."

Тихомир смята, че младите хора имат големи очаквания за заплатите, но им липсва достатъчно подготовка за предлаганите на пазара на труда дейности.

Тихомир Кръстев: "Повечето си казват, ами в София се вземат повече пари, пък и защо да се трудя, като от борсата вземам достатъчно пари."

Според местните, много хора все още продължават да се трудят в сивия сектор и това се отразява негативно и върху статистическите резултати.

Младите в този регион няма къде да учат, след като завършат училище, няма сериозен университет, коментира Явор Алексиев от Института за пазарна икономика в "Денят започва". В днешно време най-много работа има в сферата на услугите, не в заводите, както е било някога.

"Минималната заплата в момента е 70% от средната във Видин, на 55% от средната в Северозападния район и на едва 35% от средната в София. Това означава, че един млад човек да си намери работа във Видин, трябва да има 70% от производителността на средностатистическия работник във Видин и само 35% от тази на човек, който работи в София", поясни Явор Алексиев.

Експертът коментира и използването на еврофондовете в този регион, като каза, че ние не успяваме да усвояваме средствата така, че да благоприятстваме развитието му, като най-важно в това направление е развитието на инфраструктурата. Необходима е консолидацията на общините в тази част, за да могат да се възползват от еврофондовете, подчерта той.Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад