Беброво – пусто балканско село, пълно със спомени за живот

Темите в предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

По обяд в Беброво е тихо, по улиците няма никой, а изоставените и полусъборени къщи сякаш разказват, че и тук някога е имало живот. По пътя срещаме Стефан Димитров. Всички в района му казвали началника, защото дълги години бил двигател на обществения живот в Беброво. Заедно отиваме до бившото ТКЗС, което до преди 30 години давало хляб десетки бебровски семейства.

Стефан Димитров – жител на село Беброво: В Беброво имаше много млади хора и тук беше община. Работниците работеха предимно в кооперативното стопанство. Имахме мандра, имахме и месокомбинат- цех, дърводелски работилници. Имаше много народ в село Беброво. Селото обезлюдя поради падането на земеделието, хората се изселиха в градовете. Това зад мен е първата сграда построена от кооперативното стопанство с обществен труд.

Със сълзи на очите началника ни показва и някогашния стадион на селото. Разказва, че футболният отбор бил първенец, а славата на бебровските борби се разнася и до днес.

Стефан Димитров – жител на село Беброво: Как няма да ме боли. Аз съм един от дейните участници в живота на село Беброво. Това беше празник за футболните мачове на "Балкан Беброво". Ето това беше съблекалнята на футболистите, която построихме.

Днес най-силният крепител за селото е местното читалище.

Таня – библиотекар: Всяка сряда се събираме на литературни четения, черпим се с кафенце, чайче, разглеждаме вестниците, политиката, сериалите обсъждаме, ако някой донесе апарат за кръвно да си измерят кръвното и така.

Тук почти няма празник или обичай, който да не се пресъздава, местните пазят традициите си и вярват, че само така макар и трудно ще запазят село си живо.

Таня – библиотекар: Единственото огнище, което тлее е читалището, защото всеки, който има нужда от нещо - дали да му се попълни молба или да му се напише някакъв документ, идва тук в читалището.
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад