Защо поскъпват маслото и млечните продукти?

Темите в предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

През първата половина на 2017 година са изкупени 6% повече сурово мляко в сравнение с миналата година. Това значи, че малка част от сивия сектор излезе на светло заради обвързването на субсидия на глава животно с доказване на производство на литър мляко. Това обясни в "Денят започва" председателят на Асоциацията на млекопреработватели Димитър Зоров в коментара си на данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържища за движението в цените на млечните продукти.

Според него интересът към този бранш намалява в световен мащаб.

Намалява, защото е непривлекателен, трудът е специфичен, а доходите са сравнително ниски, допълни той.

По думите му производството на краве мляко в България е около 1 млн. литри годишно, а декларираното за 2016-а е около 520-530 хил. тона.

Това ще рече, че около 45% е сивият сектор. Това са малки стопанства, хора, които предлагат директно млякото си по пазарите или чрез производство на пресносолни сирена, това са производители, които продават млякото си на предприятия без документи за това, обрисува нерадостна картина председателят на Асоциацията на млекопреработватели.

За него основните причини много от млекопроизводителите да предпочетат да останат в сивия сектор са ниските доходи и малките печалби.

Най-доброто за всички е да има конкуренция. Когато обаче има нелоялна конкуренция не е така, продължи темата за сивия сектор инж. Божидар Иванов от Центъра за икономически изследвания в селското стопанство, също гост в студиото на "Денят започва".

Той обърна внимание, че около 15-20% от производството на мляко става в малките стопанства, които не са пазарно ориентирани. При тях млякото остава в самите стопанства и много малка част би могла да стигне до пазара.

Трудно е да се каже какъв е процентът на сивия сектор. Това, което не е регистрирано, е може би около 20%, заключи инж. Иванов.

Как гостите в студиото на сутрешния блок обясниха на какво се дължи различният ръст на нарастване на цените при различните млечни продукти вижте във видеото.Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад