Гмуркането - "космическо усещане" в "търсене на предизвикателства"

Темите в предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Трагедията на Халкидики провокира в "Денят започва" разговор за гмуркането като страст, като преживяване и за рисковете, които идват с него. В студиото на предаването гостуваха водолазът и подводен фотограф Михаил Заимов и журналистът Слави Ангелов, почитател на гмуркането на един дъх - фрий дайвинг.

Обучил съм стотици хора и съм им открил прелестите на водолазния спорт. Шегувам се, че ние сме дистрибутори на щастие, защото няма човек, който да се е впуснал в тази авантюра и да не е придобил едно ново измерение за щастието, каза Заимов.

Според него леководолазният спорт е "по-толерантен", при него почти няма рискове.

Световната статистика казва две злополуки на 100 хиляди. Във фрий дайвинга и харпунджийството има рядко, когато хората започнат да бутат прекалено много границите си. В техническото гмуркане, в което се е опитала да подобри рекорда Теодора Балабанова, има 20% смъртност. Тя е съпоставима с височинния алпинизъм. Всеки пети, който се занимава продължително и сериозно и атакува подобни рекорди, намира смъртта си под водата, обясни водолазът и призова да се прави разлика между двата вида гмуркане.

Слави Ангелов сподели, че е бил привлечен от гмуркането с идеята да премине прегради и граници, за да се чувства по-свободно под водата. Прекрасното преживяване обаче носи и известни рискове, отбеляза журналистът.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад