Битката със зависимостите: Внимание! Трафик на синтетична дрога в интернет!

Темите в предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Алексис Госдийл – директор на Европейския център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите, отбеляза, че в момента модерните наркотици донякъде продължават традицията на по-старите, например канабис, но има и стимуланти. Наркоктикът, който създава най-големи проблемив Европа, е хероинът. Той с най-силен негативен ефект сред населението на Европа. През последните години обаче се наблюдава увеличения на новите психотропни вещества. Предизвикателството за европейсците е, че тези вещества се продават и по интернет, и по улиците. Като химически вещества е трудно да бъдат разпознати, не се виждат хора, които да ги употребяват, но те са потенциално навсякъде, твърди Госдийл.

Употребяват ги хора, които не подоззират колко опасни са. Затова по думите на експерта, голямото предизвикателство е да разберем кои са най-опасните от тези вещества и какви са най-големите рискове от тях.
Доктор Румен Седефов ни запознава с характера на новите наркотични вещества. Той изтъква, че като синтетични наркотици, те са замислени да наподобяват сттарите, вече добре известни, за да се употребяват и от тези хора, които употребяват съществуващите вещества. Новите вещества са в синтетична форма. Това ги прави много по-евтини. Те обаче са много по-опасни, защото макар да наподобяват другите, те са много различни.

Д-р Румен Седефов - началник отдел за безопасност и сигурност към Европейския център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите:
"Синтетичните канабиноиди, синтетичният канабис, както го наричаме, ... са всъщност... поне в Европа наблюдаваме повече от 200 вещества, 200 различни химикала. Огромното количество от тях никога не са били тестувани с хора. Абсолютно никакъв опит не сънществува за това как те действат. Те действат на същите рецептори, както и канабисът, но това не означава, че това е канабис. Разликата между тези вещества и канабиса може да бъде огромна..."

Д-р Седефов определи другите групи нови психоактивни вещества като стимуланти. Тревожен факт в Европа са новите опиати, насочени към хора, които са "насочени към хора, които вече употребяват опиати, но и към хора, наивнни по отношеине на употребата на дрога".

Що се отнася до вредите на тези вещества, д-р Седефов подчерта, че поради неизвестната химия и фармакология, те могат да действат и да вредят на различни части на тялото. Употребата им, поради тяхната силна потентност, много по-силна от тези на естествените наркотици, води до токсични синдроми, но и до много психози. А установяването им и изследването на последствията е трудно, тъй като тези хора обикновено завършват в психиатрични клиники, а не в клиниките за лечение на наркозависими.

По отношение на разпространението, трафикът на синтетична дрога по интернет е огромен, подчерта д-р Седефов. Той не каза, че смъртността не надхвърля тази от традиционните наркотици. Смъртността от синтетичите дроги е няколкостотин случая в цяла Европа. Маккар и не висока, тя може да бъде предотвратена. Затова една от целите на системата за наблюдение, която се оперира от Лисабон и обхваща цяла Европа, е нещата да бъдат хващани на едно ранно ниво. Очакванията са така да бъде предотвратена ситуацията, до която се стигна с екстази, която сега е една от най-употребяваните дроги.

Новото в България е, че има малки, "кухненски" лаборатории, които произвеждат малки количества метамфетамин за употреба в тесен кръг. тази дрога или бива пушена или инжектирана и тогава зависимостта е много тежка, настъпва много бързо и може да се наблюдават тежки "психотичнни епизоди", отбеляза д-р Седефов.

Пламен Попов – директор на Националния център по наркомании ни запозна със състоянието у ннас по отношение на разпространението и уппотребата на наркотици. България се нарежда "около средата" на тази класация. Смъртността, свързана с употребата на опиати е под средното ниво в Европа.

Госдийл допълни, че това е голяма отговорност и тя в Европейския център се носи от д-р Седефов, който създава и контролира системи за наблюдение. Иначе канабисът продължава да бъде най-популярен сред младежите на Европа.

Що се отнася до България, канабисът продължава да се консумира от най-младите: във възрастовата група 16 - 34 години. В тази група е най-голямата консумация на наркотични вещества.Що се отнася до наргилето, няма специфична регулация за пушенето му в Европа. Смята се, че то е по-безопасно отколокото приемането на наркотици. Всъщност като цяло, то не е одбро за здравето, защото се ползват въглени, които вредят.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад