Без колелета в градския транспорт в София

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Според изменение на наредбата на реда и условията за пътуване в градския транспорт от 21 ноември 2013 година колоездачите нямат право да качват своите колела в градския транспорт.

Красимира Сапунджиева от Центъра за градска мобилност каза, че забраната за превозване на едрогабаритни предмети, които пречат на останалите пътници не е нова. Разликата със старата наредба е, че са уточнени някои разрешени предмети, които биха могли да се превозват като шейни, сноубордове, детски велосипеди до 1,20 дължина. Тя каза, че има възможност в метрото да бъдат превозвани велосипеди при определени условия.

Иво Делин от Сдружение "Велоеволюция" каза, че от неговата организация много пъти са провеждали официални и неофициални срещи по темата. Наредбите за отмяна на забраната за колелетата в метрото е инициирана именно от тях. Според него категорична забрана до ммента не е имало. От сдруженето са против забраните и се обявяват за по-добра регулация. Той предложи в събота и неделя да се пускат автобуси специално за велосипедисти.