За финансирането на независимостта и обществените медии

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В "Денят започва" си говорихме за финансирането на обществените медии. България тази година за първи път е домакин на един от най-престижните конкурси за телевизионни програми в Европа Prix CIRCOM. На гости в студиото бяха президентът на Prix CIRCOM Дейвид Лоуен, Зоран Медвед от RTV – Словения и Улф Мортен Давидсен от NRK – Норвегия. Миналата година две от наградите на CIRCOM бяха за Българската национална телевизия. Този уикенд трябва да бъдат обявени победителите от конкурса. Голямата награда ще бъде връчена идния месец.

Конкуренцията е открита между повечето страни в Европа където има публична телевизия, каза Лоуен. Категориите са 10 от разследваща журналистика до репортажи. Той обясни, че във Великобритания обществената телевизия BBC се спонсорира от лицензионна такса, която е около 150 лири на година. До преди няколко седмици плащаното е било регламентирано със закон, но за в бъдеще, дори ако не си плащат таксата, гражданите няма да отидат в затвора.

Медвед разказа, че в Словения има лицензионна такса, от която идват 80% от приходите на обществената телевизия. Зрителите сами плащат своите лицензионни такси. 6-7% са приходите от реклама,а допълнителните приходи са от различни други търговски дейности - предавания, технически услуги и др. В Словения месечната такса е 150 евро годишно, което означава около 90 млн. годишни постъпления. В Словения публичната телевизия предлага 6 канала и 7 радиостанции, които се покриват от лицензионната такса.

В Норвегия обществената телевизия се спонсорира само от лицензионната такса, каза Давидсен. Те трябва да се плащат по закон. Тя 2 700 крони, което е половината от това, което бихте платили за абонамента за вестник.