Ръст на сградното строителство в страната

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Раздвижване на пазара на строителство за 2013-та година отчитат анализатори от Националния регистър за ново строителство. Отбелязаният ръст в сградното строителство е първият за последните няколко години, белязани от негативни данни за бранша. През изминалата 2013-та са се повишили търсенето и инвестициите във ваканционни имоти и офис площи. Очаква се това да даде тласък на икономиката ни с откриването на нови работни места.

Чаканият в последните 5 години ръст в строителството, наблюдаван през 2013-та година, изпрати София на първо място сред градовете ни по застроена площ. С над 28% се е увеличило високото, а с близо 15% - жилищното строителство в столицата заради увеличеното търсене на апартаменти.

Петър Мастиков - анализатор на строителни пазари: Вече не е толкова интересно за инвеститорите, инвестициите в търговски площи. Тоест има намаление от близо 20% на започнали нови търговски площи в странта. Това, което ни прави впечатление, че офис сградите, които бяха така доста на ниско ниво като инвестиционен интерес ... бележат сериозен ръст.

Интересът към закупуване на ваканционни имоти също нараства и Варна отчита ръст в строежа им за 2013 година. А след негативната тенденция за закриване на строителни фирми от 2007-ма насам сега се появяват нови предприемачи.

Петър Мастиков - анализатор на строителни пазари: Намалява процентът на незавършеното ново строителство... Доста голяма част от тези обекти, които бяха замразени и продължават в момента, се възобновява тяхното строителство. Изпълняват се така доста големи обеми, като квадратни метри.

Така през 2013-та година в страната строителството на жилищни сгради се е увеличило с 16% вследствие на търсенето. При запазване на този интерес прогнозите са за втора година с ръст в строителството от началото на кризата.