Възрастните хора коментират предстоящата пенсионна реформа

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Пенсионерите от Велико Търново също обсъждат предстоящата нова пенсионна реформа и коментират промените около нея. Хората се надяват пенсиите им да се увеличат и казват, че жените трябва да се пенсионират по–рано от мъжете и разчитат правителството да им обърне внимание, разказва репортерът Боряна Цветкова в "Денят започва".

Членовете на най–големия пенсионерски клуб в старата столица са предимно жени. Казват, че цял живот се трудили и заслужават признание за това. И до тях стигна слухът, че жените и мъжете може да се пенсионират на една и съща възраст след 2021 година. Хората, обаче, не са съгласни с това.

"Българските жени са поотрудени жени и трудно биха достигнали до 65-годишна възраст да работят. И тези възрастни жени, а и мъже също, ще останат без работа, без никой да може да ги вземе и по–трудно ще стигнат до пенсия", убедена е Милка Петрова.

"Аз предлагам жените да се пенсионират на 55-годишна възраст, а мъжете на 60. Това е нормалното, защото децата ражда, домакиня, гледа деца, ходи на работа и мисля, че няма да има сили до 65 години да бъде работоспособна", коментира Дочка Петкова.

"Би следвало поне на 63 да бъдат жените, мъжете - на 65", отбелязва Стефка Никова.

"Трябва да се запази разликата между мъжа и жената. Първо - мъжът е физически по–силен и издръжлив, второ - жената много по–бързо се състарява", изрежда Роза Манолова.

Възрастните казват, че правилата и законите при пенсиите не са ясни и не се спазват.

"Ето сега на нас ни се казва, че от 1 юли ще получим увеличение по швейцарското правило, но това не е истината. Швейцарското правило се прилага в Европейския съюз, но то е, ако всяка година нашите пенсии са преизчислени. Вие много добре знаете, че 4 години бяха в застой пенсиите ни. Хората ще получат някъде по 5-6 лева, което не е достатъчно и за 1 килограм сирене", възмущава се Стефка Никова.

Пенсионерите казват, че задължително в новата реформа трябва да се обърне внимание на възрастните хора, които са пенсионирани преди 2000 година.

"Трябва да им се преизчислят пенсиите, защото е крайно неравностойно. Нашите пенсии са върху 384 лева, сега се пенсионират на 600 и нещо", продължава Никова.

"Ще дойде време, че една чистачка със сегашния доход ще вземе по–голяма пенсия от един професор, който се е пенсионирал преди 2000 година", добавя Милка Петрова.

Възрастните хора с нетърпение чакат новата реформа, най–вече заради това, че може препоръките им да се чуят и правителството да им обърне внимание.