35 години след полета на Георги Иванов

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

На 10 април се навършват 35 години от полета на първия български космонавт Георги Иванов. Вчера в Ловеч космонавтът ни присъства на прожекцията на филма "Първият" на режисьора Петко Горанов, който БНТ ще излъчи тази събота. С това бе поставено началото на честванията у нас. Георги Иванов даде специално интервю за зрителите на "Денят започва".

Като дете Георги Иванов мечтаел да стане моряк, но морското училище във Варна било закрито. Така той останал в родния си Ловеч и се записал в аероклуба за парашутисти.

"Преминах към въздушните спортове - авиомоделизъм започнахме в училище, паршутиски скокове, безмотроно летене, моторно", спомня си нашият космонавт.

От втори опит бил приет във Висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски" в Долна Митрополия. А новината за първия човек в Космоса заварила Иванов като курсант в училището, изпратен на практика в металургичния завод в Плевен.

"Когато съобщиха, че в 10.00 часа е излетял човек в Космоса, всички излязоха на площада и на двора на завода, имаше спонтанен митинг. С моите съвипускници дори не си и представяхме, че българин може да полети в Космоса до 2000 година. От дистанцията на 61-ва година е това", разказва Георги Иванов.

Тогава младият летец не е предполагал, че точно след 18 години ще се стане първият ни космонавт. България става шестата страна, чийто представител участва в пилотиран космически полет. 10 април 1979 година се превръща в историческа за България дата. Точно в 20:34 часа Георги Иванов вече е на път с космическия кораб "СОЮЗ-33". Командир на полета е руснакът Николай Рукавишников.

"Горе не се мисли много. Има си програма, която се изпълнява и човек разсъждава по документацията, която има. Това, което е тренирал на тренажорите, така се изпълнява полета", обяснява Иванов.

Това, което носел за станцията, било българското знаме, "История славянобългарска", нулев брой на вестник "Работническо дело".

"Безтегловността е много интересна - там всички предмети нямат тегло, фактически почти нулево. И човек лети, както се плува под вода. Горе-долу така се чувства", разказва космонавтът и добавя: "Наблюдава се Земята много хубаво, красива е, съответно облачни системи - бели, синьо-зелени морета, океани. И, разбира се, над големите градове се вижда черният смог, които е над градовете."

Георги Иванов споделя, че човек се променя след подобно изживяване.

"Човек, след като лети в Космоса, естествено гледа малко по-широко. Отгоре не се наблюдават граници, не се виждат и тези изкуствено създадени граници между държавите - всичко е общо, континентите, океаните, моретата", казва той.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад