Пенсионната реформа, доходите и безработицата

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Да се изравни пенсионната възраст на мъжете и жените до 65 години - това е предложение, което да влезе в сила от 2021 година. Разчети на Министерство на финансите показват, че приложението на тази идея ще бъде от полза за икономиката на страната. По темата разговаряхме в студиото на "Денят започва" с Мика Зайкова, финансов експерт, и Владимир Каролев, икономист.

vlcsnap-2014-04-09-08h25m15s117Според Мика Зайкова въпросът не е дали, а кога. Така все повече пенсиите на жените ще се доближат по размер до тези на мъжете. Тя обясни, че по-ранното пенсиониране води до по-ниска пенсия, а жените трябва да бъдат равнопоставени. Въпросът е това да се направи плавно.

Тя допълни, че не е важно само колко години работиш, но и какво вкарваш като данъци в системата. Защото е важно колко човек е образован, колко висока е заплатата му, а също и да се избегнат паразитните елементи, каквито са социалните пенсии, например. Трябва да се направи преглед и да получават пенсии само хората, които наистина имат здравословни проблеми.

vlcsnap-2014-04-09-08h34m21s200По думите на Владимир Каролев изравняването на възрастта за пенсиониране на мъжете и жените от 2021 г. е напълно реалистично. Той обаче е скептичен, че може да бъде въведено от сегашното правителство. Истината е, че колкото по-рано се започне реформата, тя ще бъде по-малко болезнена.

Каролев беше категоричен, че трябва да се преразгледа закона в частта му за ранното пенсиониране, тъй като например в МВР "няма никаква логика чантаджиите да се пенсионират по-рано." Той подчерта, че изключва тези, които поемат риск и професията им е свързана с големи натоварвания, но служителите в офисите, трябва да се пенсионират на общо основание.

Каролев посочи, че според статистиката на НОИ мъжът средно получава 11 години пенсии, а жената - 18. Малко са страните в ЕС, които да не са решили пенсионната възраст за двата пола да бъде изравнена.