Безопасността на пътя през мотосезона. Как да се избегнат инцидентите?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В студиото на Сутрешния блок на БНТ1 темата коментираха комисар Росен Рапчев - началник на "Пътна полиция" към ГДНП, главен инспектор Калоян Драганов - началник "Пътен контрол" към ГДНП, Иван Саздов - президент на мотоклуб "Джентълмен", Емил Матев - вицепрезидент на мотоклуб "Джентълмен", и Георги Янчев - "София райдърс".

През миналата година за загинали 47 мотористи, а 555 са били ранени. От началото на 2019 година 11 мотористи са загинали при ПТП, а 182 са пострадали. Трябва много да се работи и всички водачи трябва да се запознаят с мерките, които ще вземе "Пътна полиция", заяви комисар Рапчев.

Иван Саздов апелира към всички водачи за повече внимание на пътя, защото "превозното средство на две колела е много по-уязвимо, а движението става много по-наситено". Нека бъдем толерантни един към друг, да уважаваме държавността и законите, добави той.

Емил Матев подчерта, че недисциплинирани има и сред мотористите, и сред шофьорите. Според него обаче през последните години се наблюдава положителна тенденция - водачите стават все по-толерантни едни към други.

По думите на гл. инспектор Драганов контролът над мотористите се осъществява много по-трудно в сравнение с другите водачи. Мотористът много по-трудно може да бъде изваден от анонимност както заради шлемовете и предпазните облекла, така и заради честите случаи на скрити регистрационни табели. Той подчерта, че общите кампании на полицията и мотоклубовете са едно от решенията на този проблем.

За Георги Янчев отбеляза, че има предложение мотоциклетите да бъдат пуснати в буслентите. Те няма да пречат на градския транспорт, защото са бързи и бързо се изтеглят от кръстовищата и не препречват пътя, добави той.

Какво още каза гостите вижте във видеото.