Първан Симеонов: Ходът на Борисов със субсидиите е очевиден популизъм

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

На референдума през 2016 г. 2 милиона и половина българи казаха, че искат парите на партиите да бъдат намалени на 1 лев за глас. Едва сега обаче идеята стигна до пленарната зала. Защо?

Доц. Румяна Коларова, политолог, ръководител на катедра "Политология", СУ: Това е ясен предизборен ход. Нашироко в медиите беше разгласено, че Слави Трифонов планира да направи политически проект или да застане зад някакъв политически проект и това е естествен ход на ГЕРБ, с който си защитава позициите.

Тя подчерта, че партийната субсидия действително е твърде висока и трябва да се вземе едно разумно решение. Такова решение не беше взето след референдума, проблемът беше заметен под килима и естествено се появи с темата за допълнителните средства, които партиите са усвоявали над реалния вот, който са получавали. "Това са двата фактора, които абсолютно наложително поставят на дневния ред на Парламента решение по тази тема и този път правителството заяви категорично каква е тяхната позиция", обясни доц. Коларова.

По думите на Първан Симеонов ходът на Борисов е очевиден популизъм. "Вероятно това е новият стил на правене на политика. Ясно е, че субсидиите на партиите трябва да бъдат ревизирани и вероятно намалени, защото очевидно такава е волята на немалко българи, макар референдумът да няма задължителен характер."

Първан Симеонов, политолог, директор нва социологическа агенция "Галъп": Тук се съдържат два много големи проблема. Първият проблем е, че ние приемаме, че партиите по презумпция са нещо лошо, а истината е, че ние все пак живеем в демокрация на състезаващи се партии. Трябва да ги лекуваме, не да ги бичуваме. И второ - много важно, в пъти по-добре е партиите да имат публично, ясно, прозрачно финансиране.

Вижте целия разговор във видеото.Акценти