Има ли опасност от още скъсани язовирни стени - коментар на ген. Войнов

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В България има 6840. От тях 414 са в аварийно състояние, 500 се смятат за опасни, а 10 са поставени под специално наблюдение, обясни ген. Войнов.

В момента се извършва проектиране и проучване на 16 от тях, които са оценени като най-опасни, за да могат да бъдат ремонтирани. Сред тях са язовирите "Бели Искър" и "Огоста". Правителството отпусна 500 млн. лв. за ремонт на язовири, съобщи той и увери, че държавата си е на мястото и няма място за безпокойство.

Генерал Кирил Войнов беше категоричен, че проблеми има с язовирите, които са общинска собственост, тъй като част от кметовете не се грижат за тях. 600 акта за нарушения са съставени на кметове, каза той.

Кирил Войнов, заместник-председател на Държавната агенция за метрологичен и технически контрол: Компромис няма да правим с никого, докато аз съм тук.

Войнов посочи, че скъсаната язовирна стена над село Нова Върбовка край Стражица, заради която бяха наводнени множество къщи и градини, е в резултат на паднал много интензивен дъжд за кратко време. Преливникът на язовира не е могъл да поеме водата и е започнал да прелива през короната на язовирната стена, което е предизвикало разрушаването.

Язовирът е бил проверен за последен път от държавната агенция през февруари 2018 г. и по план е трябвало да бъде инспектиран отново следващата седмица. Това ще бъде направено въпреки инцидента, увери той.

Вижте целия разговор във видеото.Акценти