Спецакция на Прокуратурата в офис на фирмата "Алфа финанс"

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Разследването на прокуратурата е за пране на пари. Подозренията са, че компанията "Алфа Финанс" е придобила 100% от дружеството "Каолин" с цел прикриване на приходи и неплатени върху тях данъци. „Каолин“ АД от своя страна е собственик на капитала на РМД „Каолин 98“, чрез което предприятието е приватизирано в края на миналия век.

Вчера спецпрокуратурата влезе в офиса на компанията "Алфа Финанс", за да търси документи, които да помогнат на разследването, което започна след като Антикорупционната комисия установи разминаване между доходите и имуществото на бизнесмена Иво Прокопиев, свързани със собствеността върху "Каолин" и приходите от продажбата му.

Димитър Петров - и.ф. ръководител на Специализираната прокуратура: Тези документи са свързани с покупко-продажбата, въобще транзакциите, свързани с акциите на предприятието "Каолин". Не касаят издателска дейност или въобще каквито и да е медийни компании на обвиняемите. Съставя се протокол. Един от обвиняемите е на място заедно с неговите защитници.

Акцията се провежда с разрешение за претърсване от Специализирания съд заради ново обвинение за престъпен сговор, повдигнато миналата седмица срещу няколко души, включително Иво Прокопиев. Разследването започна преди няколко месеца първо в Софийската градска прокуратура и тогава на Прокопиев и ръководството на "Алфа финанс" бяха повдигнати обвинения за пране на пари.

Делото е прехвърлено на Специализираната прокуратура след като са събрани доказателства, че обвиняемите са действали координирано, като са регистрирали и офшорни компании, чрез които да прехвърлят финансовите потоци, коментираха източници от разследването. В края на 2017-а Антикорупционната комисия наложи запор на имущество, акции и сметки на бизнесмена за 200 милиона лева.

В позиция, изпратена до медиите, Иво Прокопиев посочи, че оценява събирането на документи като показно и го сравнява с цирк, чиито цели са пропагандни. По думите му, документите е можело бъдат поискани с писмо, а и повечето вече били предоставени. Прокопиев нарече акцията „поръчкова“. Според него „ръководството на прокуратурата все повече затвърждава представата на обществото, че действа като бухалка за натиск върху неудобните на властта хора и свободни медии“.

Прокопиев напомни, че води дело срещу държавата в съда в Страсбург, защото репресията срещу него продължава с години. Но уточни, че ще продължи да съдействаме на властите и да спазва закона.

През 2001 година Прокопиев беше разследван за приватизацията на завод "Каолин" чрез РМД и бонове от масовата приватизация. През 2003-та обаче беше оправдан от съда. Срещу бизсмена в момента се води и друго дело - заради продажбата на ЕРП-тата, където посредник беше друга негова фирма - "Булброкърс". По това дело подсъдими са още бившите министри от кабинета "Борисов 1" Симеон Дянков и Трайчо Трайков.