Депутатите приеха намаляване на партийната субсидия от 11 на 1 лев

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

117 народни представители от ГЕРБ, Обединени патриоти и „Воля“ подкрепиха предложението за намаляване на партийните субсидии. 90 от БСП за България и ДПС гласуваха „против“. Нямаше нито един въздържал се. Както можеше да се очаква, темата нажежи политическите страсти.

От БСП предупредиха, че с новия размер на финансиране е застрашена демокрацията.

Румен Гечев, ПГ на БСП за България: По същество се връща член 1 на старата Конституция на България - закриваме другите партии и остава само една партия и нейните сателити на власт, която има достатъчно средства, за да управлява и без държавни субсидии. Управляваме отговорно парите, които получаваме от държавата, и затова ни стигат. Не желаем повече гражданите да ни сочат невярно, като партията, която раздава субсидиите. Така от ГЕРБ отговориха на упреците на БСП, че средствата от бюджета са съхранени по сметките им.
Тома Биков - ПГ на ГЕРБ: Ние, за разлика от вас, сме открили, че в България има банково дело и банки и си държим там парите, а не ги държим по разни каси и чекмеджета и после се чудим къде са изчезнали.

От Обединени патриоти и „Воля“, които принципно подкрепиха промените, призоваха преди второто четене да се оцени дали рязко намалената субсидия няма да направи невъзможен животът на партиите. Най-радикалното предложение дойде от ДПС, които смятат за най-целесъобразно нулево финансиране от държавата.

Делян Пеевски - ПГ на ДПС: За нас това значи фалит на партиите при 1 лев субсидия, затова е нормално, ако ще се променя модела на финансиране да бъде 0 лева и отворено финансиране американски тип.

Премиерът Бойко Борисов отказа да коментира предложението на ДПС и упреците, че държавна субсидия от един лев за глас е популизъм от страна на ГЕРБ.

Бойко Борисов, министър-председател: Можеше две години след референдума да го наричат както искат, но понеже тогава всичко се стоварваше върху гърба на ГЕРБ на всички ви беше лесно. Сега правителството взе решение, така че аз не коментирам колко да е. Ние сме взели решение на база на референдума и то е 1 лев. И това защитава ГЕРБ. Какво искат да правят другите партии си е тяхна работа. Ние не правим предложение, ние сме дали решение на правителството. Има голяма разлика. Иначе аз мога да предложа да асфалтираме до Луната пътя.

Законопроектът предвижда за първите 6 месеца на годината сумата, която ще получат партиите, да се получава като за всеки подаден за тях действителен глас получат по 11 лева, а за втората половина на годината - по 1 лв. за глас. Икономията за бюджета за тази година при прилагането на тази формула ще възлезе на 14,6 млн. лв.