Бюджет 2017

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Бюджет 2017 беше приет от Министерския съвет в понеделник. В края на миналата седмица Тристранния съвет обсъди план-сметката на държавата за следващата година. Предвиждат се повече разходи за образование, здравеопазване и отбрана. Очаква се икономическият растеж да бъде 2.5%, а дефицитът - 1.4%. Минималната работна заплата ще бъде 460 лева, осигурителната вноска за пенсия се увеличава с 1%. Оценките за бюджета, съживяването на икономиката и пазара на труда - това са темите, по които разговаряхме в студиото на "Денят започва" с президента на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов и Васил Велев от Асоциация на индустриалния капитал в България.

Манолов каза, че не се притеснява от факта, че от балансиран бюджет с нулев дефицит тази година отиваме на макар и нисък дефицит. Според него всички бюджети през последните 20 години се правят по един и същи начин. Той каза, че Бюджет 2017 е правен "отзад напред" - планират се едни консервативни разхиди, след това се слага предварително решен дефицит от 1.4 и след това на базата на това се планират и приходите.

Васил Велев каза, че безспорно бюджетния дефицит при растеж на икономиката е нещо, което няма как да подкрепи. По негово мнение това не е толкова безобидно, тъй като този дефицит се финансира с дълг, а дългът води до лихви. В Бюджета има лихвени плащания по този дълг в порядъка на 800 милиона лева, което е повече от няколко бюджета на културата и науката, обясни Велев. Според него дефицитът е следствие от неизвършените реформи, защото продължават да се наливат пари в нереформирани състеми. Все пак Велев обясни, че Бюджетът има и много плюсове, той е по-добър от миналогодишния и е правен на база на една реалистична, умерено оптимистична прогноза, изпълним е, запазва данъчния модел. Той каза, че разходите не са чак толкова консервативно планирани, има превишение на разходите от тази година за издръжка на държавния апарат със 106 милиона, в сектор отбрана и сигурност превишението е с 825 милиона, има ръст на инвалидните пенсии, заложен в бюджета.