Нарушители на пътя. Кампания срещу задръстванията

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Пътна полиция и община Пловдив започват мащабна кампания срещу задръстванията в града. С паяци ще се разчистват улици и булеварди от неправилно паркирали автомобили, за да се предотврати блокирането на движението. Вижте повече в репортажа на Сашка Пушкова и операторите Антон Марчев и Васил Кръстев.

Неправилно паркирали автомобили по пловдивските улиците, особено в центъра на града, създават задръствания и предпоставки за възникване на катастрофи, съобщиха от Пътна полиция. Така наречените "тапи" стават ежедневно особено на булевард” Руски”, улица „Любен Каравелов”, и бул.Васил Априлов.

Шофьор на автобус: "Няма думи по-добре да не говоря... всичкото е объркана работа, кога си вървяхме направо по-добре, сега временно горе-долу бива."

Общината е изградила нов светофар на бул. "Руски", има нова организация на движението там, поставени са и нови знаци.

Златин Велев - заместник-кмет на Пловдив с ресор „Транспорт”: "Какво прави общината - към момента бул. "Руски" е отворен с временна организация на движението. Ремонтите не са приключили. И маркировка е в жълт цвят, защото не са приключили окончателно строителните дейности. Има поставени знаци, които за съжаление не се спазват от голяма част от водачите."

От няколко дни полицаи подпомагат движението във възловия участък в центъра на града.

Инспектор Ботьо Гергинов-Пътна полиция Пловдив: "Служителите от Общинска полиция и униформени служители осъществяват непрекъснат контрол във връзка с неправилния престой и неправилното паркиране както на пътните ленти, така и на прилежащи територии - тротоарите, съответните зелени площи, и се опитваме с активни действия и мероприятия включително и с репатриращите автомобили тогава, когато е необходимо и със санкционни мерки да ограничим възможността за предпоставки както за възникване на пътно-транспортни произшествия, така и да осигурим транспортните потоци."

Пловдив разполага с три репатриращи автомобила, които за последната седмица са вдигнали 136 автомобила. На място са хванати 46 неправилно паркирали шофьори, които са глобени, с фиш са санкциониран 404 водачи, написани са 42 акта за административни нарушения. Всичко това само за една седмица, съобщиха от полицията. Заради липса на знак паякът все още не вдига неправилно паркирали коли на улица „Любен Каравелов”.