Дървени петлета срещу покемони

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Символична война на покемоните обявиха в Оряхово, за да напомнят, че не бива да забравяме българското. 24 деца от местните училища, въоръжени със знания и родолюбие, се впуснаха в голямо приключение: да намерят сред цветята в градския парк скритите послания на известни български писатели. Повече за инициативата разказват Илиана Минковска и операторът Красимир Стефанов.

Вместо виртуални покемони, децата издирваха българските символи на патриотизма и будителството. 24 дървени петлета бяха пръснати на дунавския бряг и всяко от тях пазеше по една знаменита строфа от популярно стихотворение.

След старта на състезанието децата успяха бързо да се ориентират къде са скрити посланията и не само да намерят отделните части, но и да сглобят цялото стихотворение.

Даниел, 3 клас: "Аз съм българче и расна в дни велики, в славно време, син съм на земя прекрасна, син съм на юнашко племе. - Кой го е написал? – Иван Вазов!"

Цецка Георгиева, учителка: "Една прекрасна идея - да се преборим с покемоните и децата да бъдат на открито, да научат още нещо за българските будители."

Божена Станкулова, родител: "Това са първата група, „Черноризец Храбър”. Много се радваме, прекрасна организация и се усеща живот в този град."

Оспорваната надпревара завърши без първи и последни в класирането, защото и четирите отбора се оказаха победители в тази атрактивна игра за повече знания и родолюбие.

Христина: "Време е да се събудим и мисля, че това е начинът да го направим. И ако в министерството на образованието се беше намерил един експерт или редови служител да направи препратката покемон-МОН, такава прекрасна национална инициатива можеше да се получи, толкова много деца можеше едновременно днес в цяла България да четат и търсят български стихотворения. Има милион красиви български думи, милион красиви произведения - България го заслужава, децата го заслужават

За деня на будителите бе уредена и изложба на стари будилници, а насред поляната се появи слънчев часовник, направен от живи цветя.