Убива ли самолечението при грип?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Тази година се очакват грипните щамове "Калифорния", "Хонконг" и "Бризбейн". Вече се появи информация за тежки случаи на усложнения, дори и фатален изход при самолечение от грип. В "Денят започва" за очакваната грипна епидемия и за вредите от самолечението говори д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

Д-р Кунчев съобщи, че според последните данни заболеваемостта през изминалата седмица е била толкова, колкото и миналата година. Процесът започва, но сме в самото начало. Няма повишаване на заболеваемостта, което се дължи на грип, по-скоро преобладаващи са други респираторни вируси, с които се срещахме от септември насам, допълни той, като уточни, че за Балканския полуостров е характерно грипната епидемия да се развие в края на месец януари.

Д-р Кунчев предупреди, че рисковете от самолечението са в това да бъде изпуснат моментът, в който лечението може да бъде ефективно. Има създадени антивирусни лекарства, които специфични и влияят само на грипния вирус, те са животоспасяващи. Тяхната ефективност обаче е изключително добра в първите 1-2 дни на лечението. Освен това е много вероятно да се пропусне бактериално усложнение. Той беше категоричен, че приемането на антибиотици при всеки случай на грип или на респираторно заболяване е абсолютно безпредметно, поради факта, че те по никакъв начин не влияят на вируса.

Вижте целия разговор във видеото.