В кадър: Животът като метафора

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В документалната поредица на БНТ "В кадър" тази вечер от 22:30 часа по БНТ1 се излъчва филмът "Животът като метафора". Това е поводът в студиото на "Денят започва" да гостуват сценаристът Горан Благоев и продуцентът Петя Тетевенска. Режисьор на филма е Борислава Димова.

Филмът представя една жена на 81 години. Стамена Димова носи прическа в стила "сладък живот". Въпреки възрастта си, до малките часове на нощта поства във Фейсбук и напомня за годишнини на писатели и поети, цитира любими поети, споделя тревогите си от съсстоянието на българското образование, ядосва се, критикува, окуражава. Тази жена е главната героиня на дикументалния филм "Животът като метафора".

vlcsnap-2016-11-02-09h15m50s162Горан Благоев обясни защо е решил да разкаже историята на Стамена Димова - един необикновен човек. Била е учител по литература на съпругата на журналиста, по чиито разкази той косвено я е опознал. Първото предизвикателство като автор се появява у Горан Благоев, когато узнава, че на 8-и срещу 9-и септември 1944 г. Стамена е сънувала какво ще се случи на този ден. Освен изключителната си биография Стамена Димова има и изключително потекло - дъщеря е на един от министрите на последния 6-дневен кабинет преди 9-и септември - този на Константин Муравиев. Филм за Стамена и нейният баща не се е получил, но пък ссе случи филмът за самата Стамена, казва авторът. "... Тя сама по себе си е един невероятно стойностен, харизматичен, дори енигматичен човек и мисля, че нашите зрители довечера ще го видят. Тя е учител във всяко едно отношение", заключава Благоев.

Продуцентът Петя Тетевенска обясни, че и избрала този филма като начало на една 3-логоия, посветена на българското образование. Идеята за такава поредица, посветена на проблематиката в българското образование, уточни тя, е била на шефа но новините в БНТ Даниел Чипев. По думите й много се говори на езика в медиите и в българското училище. Затова екипът е решил да изследва езика на българското училище, да разбере какви послания отправя то, "защото езикът е начин да комуникираш - нещо, което променя двете старни в процеса".