Отговорен туризъм. Разговор с Емил Нешев, началник на учебния център на ПСС

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Продължава издирването на 34-годишния Мирослав Късовски, който е в неизвестност от миналата сряда. В опит да се изкачи до връх Ботев с колело, мъжът изчезна и вече шести ден няма следа от него. За последно сигнал от мобилния му телефон е засечен в неделя. В спасителната операция от вчера участват армейски части, военният хеликоптер "Кугър", 5 следови кучета също претърсват района.

Емил Нешев, началник на учебния център на ПСС, заяви в студиото на "Денят започва", че надеждата да открият Мирослав жив е тази, която кара спасителите да продължават издирването му, "докато има реален смисъл от това нещо. След толкова време в планината, лека-полека спасителните дейности ще започнат да затихват. Нормално е."

Районът на връх Ботев, подстъпите от всичките му посоки са претърсени. Остава да се проверят две много труднодостъпни места. Опитът да се огледа района с хеликоптера вчера беше точно в тази посока, но силният вятър и мъглата на връх Ботев не позволиха това да стане. Ако днес времето позволява идеята е хеликоптерът да излети отново, като на борда му ще се качи и представител на ПСС. Районите ще бъдат огледани.

По отношение на достъпа до данни от мобилните оператори в ситуации като тази с Мирослав, трябва да се работи в посока на това те да могат да бъдат предоставяни по-лесно и бързо, категоричен беше Емил Нешев. "Планинска служба разработи едно приложение с идея да може по най-лесния начин да се свалят координатите, като автоматично е зададено да излизат в телефона на дежурната централна и денонощен пост на планинска служба. За да работи това приложение обаче е нужен смартфон", обясни Нешев.

Емил Нешев посъветва поемащите пътя към планината да са наясно с маршрута, който предприемат, както и собствените им възможности. При условие, че времето се разваля, просто трябва да се предприеме връщане назад, а не рискови действия, които могат да доведат до фатален край. Важно е всеки, който тръгва в планината, да има средство с което да може да предаде своите координати. Редно е да се помисли за външна батерия на мобилното устройство, с което сме снабдени.

В случай, че изпадне в беда, важно е човек да запази самообладание и да подаде сигнал за това, което се е случило. Трябва да останеш там, където си, докато пристигнат спасителите.