Данаил Кирилов: Решенията на ЦИК са нелегитимни

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Назначена с указ на президента, 18-членната Централната избирателна комисия започна работа . Сагата ЦИК обаче продължава. Преди срещата на ГЕРБ и ДПС с президента в студиото на "Денят започва" разговаряхме с Данаил Кирилов, депутат от ПГ на ГЕРБ, за това кой ще отстъпи и кой ще даде крачка назад. Той коментира, че в момента има неконституиран и незаконен орган, който е и с непълен състав.  По думите му подходът да се разделя съставът на ЦИК и една част от него да се избира от един орган, а друга - от друг, е неправилен. Но управляващите имаха огромно желание да изземат това правомощие на президента, каза още той.

Данаил Кирилов подчерта, че ГЕРБ няма накъде да отстъпи. "Ние сме отстъпили в максимална степен. Сведено е участието на  първата политическа сила до минимум", заяви той и допълни, че който е направил грешката, той трябва да си носи последиците. Той поясни, че проблемът е в това, че законът за изборите не е написан прецизно.

"Законът не е препятствие за ентусиазма на управляващите. Огромно беше тяхното желание да обяздят върха на изборната администрация. Огромна е страстта им да постигнат служебна победа", категоричен беше той.

Според Данаил Кирилов решенията на ЦИК не са легитимни, защото биха били постановени от незаконен състав, а това е недопустимо.

Процедурата по обработване на бюлетините и изработване на техния формат е следващият инструмент за манипулация. Има и множество грешки във формата на протоколите. Съществува вероятност да се установи вотът на гласоподавателите и да има много нищожни гласове, тъй като членовете на секционните избирателни комисии ще имат право да "пипат" бюлетините.