Започва археологическото лято в Бургас

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Бургас започва археологическото си лято, съобщава Веселин Григоров в "Денят започва". Специалистите от Регионалния  исторически музей показаха последните находки от крепостта "Порос" в квартал "Крайморие", които доказват важността на града за Рим и Византия. През миналата година тук бяха открити останки от 4 сгради, разположени до самия морски бряг, пристанищни съоръжения и складове с много големи размери, голямо количество  монети, разнообразна керамика и стъкло.

Оловен печат от началото на VІІ век с лицево изображение на Света Богородица с Младенеца е най-ценната находка от разкопките, каза  директорът на музея Милен Николов. Прекрасно запазеният образец е едно от най-ранните изображения на Богородица по българските земи. Подобна находка се открива за пръв път в България, известни са само три  подобни печата целия свят.

"Говорим за патриаршески печат или за печат на член на най-висшия църковен клир от кръга на Константинополския патриарх. Важно е, че го намираме именно в крепостта "Порос". Това означава, че патриархът си е комуникирал, водил и кореспонденция с някой, който живее на "Порос". Може само да си представим ранга на този, с който патриархът си пише. Това показва значимостта на обекта и на крепостта", обясни Милен Николов - директор на РИМ-Бургас.

Могъщата фортификационната система с крепостна стена с дължина 280 м и ширина 3 метра, 4 правоъгълни бойни кули и отводнителни канали, е оцеляла във времената на две империи. Според историците полуостровът е заселен през трети век. През късната античност е изградена и масивната крепостна стена, чиито останки са запазени и до днес.

"Открихме една сграда, която е била облицована с три формата мраморни плочки, с различни дебелини. Тоест самата сграда отвътре е била облицована с мрамор. Дограмата, прозорците са стояли в рамки от мрамор също. Дограмата му е била мраморна на този човек, който там си е построил вилата. Изключително луксозно, изключително богато", показва Милен Николов.

Обектът е разположен върху 60 дка защитена площ и  се намира само на 3 километра по права линия от центъра на областния град. Това го прави изключително ценен като туристическа атракция. За разкопките през тази година Община Бургас е отпуснала 65 хиляди лева.