Меглена Кунева: Реформаторският блок е стабилен преди евровота

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Реформаторският блок е абсолютно стабилен преди евровота, заяви в "Денят започва" Меглена Кунева – лидер на Движение "България на гражданите" и водач на листата на Блока за изборите. "Ние формирахме Реформаторския блок в продължение на девет месеца. Много знаково – 9 месеца, колкото да се роди нещо ново, нещо жизнеспособно, здраво и което може да расте", каза тя и подчерта, че партиите в Реформаторския блок са се събрали не просто за тези избори, те ще останат заедно и за тях европейските изброи са много важни по редица причини. За Кунева да се сравняват процесите на формиране на ЕС и Реформаторския блок е подходящо, защото независимо от конфликтите, хората, които умеят да преговарят, които умеят да се държат цивилизовано и градивно помежду си, изграждат нещо стабилно.

"Много бихме искали да има нови лица, които да утвърждаваме. Ние успяхме може би в продължение на две години работа да утвърдим изключително качествения Йонко Грозев в една тема, която е свързана с неговата компетентност - "Правосъдие и сигурност". А за да се утвърди един политик, да си в листа, да си на челно място, означава да имаш такова публично утвърждаване, наистина отнема време", каза Меглена Кунева в отговор на въпрос защо на първите пет места в листата няма граждани, а партийци. Много бих искала да се утвърди и Димо Бечев, продължи тя. Ще го помоля, надявам се колегите от Реформаторския блок да ме подкрепят, той да оглави Групата по външна политика, а аз ще се оттегля.

"Искам да кажа нещо друго за тези първи пет места. За нас е голяма отговорност и моите колеги затова застанаха на тези пет места... Всеки от тях знае, че представяне, което не е достатъчно амбициозно, ние поемаме огромна отговорност. Ако е просто представител на гражданската листа, при една утвърдена партия няма опасност. Но ние поемаме отговорност и това е знакът, който моите колеги мускетарски направиха", обясни лидерът на "България на гражданите".