Ученици стават дилъри на дрога в училищата

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Употребата на кокаин става все по-често явление сред децата под 18 години и то в малките населени места в Благоевградска област, съобщава Елена Чимева в "Денят започва". Тревожната тенденция е от последните две години, а наблюденията на Общинския съвет по наркотичните вещества в областния център са, че учениците употребаващи наркотици от малките общини стават дилъри и продават дрога в градовете в средните училища в региона.

За проблема с употребата на кокаин и разпространението му от ученици в училищата се разбрало от дете в 6-ти клас. То било в тежко здравословно съсотяние и се е налагало лечение в специализирана клиника в столицата.

„Достъпът е много по-лесен възможността за пласиране е също много по-голяма заради контактите и същевременно няма възможност примерно за реални наказания защото става въпрос все пак за ученици под 18 години", казва д-р Теменужка Любенова – председател на общински съвет по наркотичните вещества в Благоевград.

Наблюденията на специлистите показват още, че деца на 15 години употребяващи марихуана или пък комбинация от канабис, амфетамини и алкохол вече са отключили шизофрения. Това е доста тревожен факт според тях, тъй като у нас те няма къде да се лекуват.

”14 години чакаме единна национална превантивна програма, трябва едни и същи тези да бъдат застъпвани едни и същи факти да бъдат давани и на децата в Благоевград и на децата във Видин и Варна”, обяснява д-р Любенова.

От Общинския съвет по наркотичните вещества ще настовят за пряк контакт с определени лица в общините, но това  да не бъдат секретарките, а хора, с които може да се работи по конкретен проблем.