Казусът ЦИК

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В "Денят започва" следим случващото се в и пред Президентството. Димитър Димитров и Юрий Асланов бяха на гости в студиото, за да коментират казуса ЦИК.

vlcsnap-2014-03-24-09h39m16s116Специалистът по изборни системи Димитър Димитров каза, че грешката в разчитането на Изборния кодекс идва от там, че при създаването на ЦИК има определени правила, които не са спазени от президента. Принципът, следван от Плевнелиев е този като при създаването на СИК. Димитров каза, че става въпрос за колективен орган и всички членове там са от еднакво значение. Те чисто формално са поставени в различни позиции, но тежестта на всеки е равна. Хубавото в новия кодекс, според Димитров, е това, че работата е изключително открита. Той не мисли, че нещо може да бъде скрито от хората.

vlcsnap-2014-03-24-09h39m47s179Компромисът е неизбежен според Асланов. Социологът обясни, че в ЦИК не могат да се манипулират изборите. До сега опитът е показал, че такива неща се случват в СИК. За него спорът за ръководните места е по-скоро "битка на честта". Той не поставя под съмнение това, че ГЕРБ има право на най-много членове. Според него проблемът е в справедливото разпределяне на мандатите на останалите партии. Правилното решение в тази ситуация е 2/3 от местата в ЦИК де се разпределят според парламентарните квоти, а 1/3 да се освободи за предложения от гражданския сектор, каза Асланов.

Вижте целия разговор!