Дарение на книги за читалище "Светлина" в село Труд

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Книгите, които читалище „Светлина” получи, са подбрани според желанията на читателите, които ползват библиотеката. Заглавията са предимно за деца и юноши.

Преслава Кузева: Защото ние в момента сме в такава възраст, че не всички книги много ни интересуват, примерно не четем всяка литература, обичаме да четем книги, които са свързани с живота - нещо, което да ни интересува.

Част от книгите ще си останат в читалището, а другите ще намерят място в библиотеките на децата:

Десислава Атанасова - народен представител: Единствената причина, която първоначално ми въздейства, беше репортажът на БНТ. Поздравявам вашите колеги от Панорама които все по-често откриват добрите неща в ежедневието и слава Богу ни ги показват. Наистина бях впечатлена, че и в малко населено място може да се случи нещо хубаво.

Дарението за читалището обаче беше двойно. Кирил Балдев, ученик от Пазарджик, познат на зрителите отново от репортаж на БНТ, но този път в предаването „Библиотеката” също се включи с новозакупени заглавия за децата в село Труд. Както и с електроуреди и храна за социално слаби семейства:

Кирил Балдев: Защото виждам усмивките на хората и като приключи дадена кампания, разбирам, че тези хора вярват, че наистина добротата ни не е изчезнала и че още съществуват хора които ще ги подкрепят за в бъдеще.
Светла Божилова, която от години работи с децата в читалище ”Светлина”, разказа, че след като станаха популярни чрез телевизията, са получили обаждания за помощ дори от Чикаго и Италия, но не това е най-важно.
Светла Божилова – библиотекар: Да, всичко това е страхотно и, надявам се, да се случва не само при нас, но и на много други места. Защото наистина библиотеките имат нужда от подкрепа и от местната общност и от по-високо ниво. Национално ниво.

Важно е да останат на място и хората, които помагат и да се върнат тези, които даряват. Такива като Валентина, които отделят по 4 часа на ден за да помагат.

Валентина Арабаджиева – доброволец: Тук помагам като фотограф - най-вече заснемам събитията, които се осъществяват тук, мотивира ме фотографията.

Липсата на целево финансиране обаче затруднява дейността на читалищата в страната, смята кметът на село Труд Красимир Минков и затова е нужно да се отпускат средства за обогатяване на фонда на местните библиотеки.

Красимир Минков – кмет на село Труд: Такъв бюджет нямаме. Разчитаме единствено на спонсори и дарители, което е доста трудничко, но все пак успяваме да се справим по един или друг начин.

Това, което правим ние тук, се случва навсякъде в българските библиотеки. Просто някой трябва да го забележи, ни каза на изпращане Светла Божилова. А книгите ще влязат още утре в употреба при събирането на читателския клуб на село Труд.

Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад